[osg-users] [build] make : Build error on FFmpegClocks.hpp while compiling OSG-dev

david bruyer osgforum at tevs.eu
Wed Mar 4 06:47:49 PST 2009


Hi robert,

I did everything; here are the results :
I use the 2.6.1 version of CMAKE


Code:
[david at Mandrake ~]$ rpm -qa | grep cmake
cmake-2.6.1-1mdv2009.0
[david at Mandrake ~]$



Then the pkg-config commands return nothing. But may be i don't use it as it should be...

Code:

[david at Mandrake ~]$ pkg-config --cflags-only-I libavcodec

[david at Mandrake ~]$



But i'm sure i have this package : 


Code:
[david at Mandrake ~]$ locate libavcodec
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/libavcodec_plugin.la
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/libavcodec_plugin_la-audio.lo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/libavcodec_plugin_la-avcodec.lo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/libavcodec_plugin_la-deinterlace.lo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/libavcodec_plugin_la-encoder.lo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/libavcodec_plugin_la-video.lo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.deps/libavcodec_plugin_la-audio.Plo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.deps/libavcodec_plugin_la-avcodec.Plo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.deps/libavcodec_plugin_la-deinterlace.Plo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.deps/libavcodec_plugin_la-encoder.Plo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.deps/libavcodec_plugin_la-video.Plo
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.libs/libavcodec_plugin.la
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.libs/libavcodec_plugin.lai
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.libs/libavcodec_plugin.so
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.libs/libavcodec_plugin.soT
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.libs/libavcodec_plugin_la-audio.o
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.libs/libavcodec_plugin_la-avcodec.o
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.libs/libavcodec_plugin_la-deinterlace.o
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.libs/libavcodec_plugin_la-encoder.o
/opt/vlc/0.9.8a/modules/codec/avcodec/.libs/libavcodec_plugin_la-video.o
/opt/vlc/0.9.8a/vlc/lib/vlc/codec/libavcodec_plugin.la
/opt/vlc/0.9.8a/vlc/lib/vlc/codec/libavcodec_plugin.so
/usr/include/libavcodec
/usr/include/libavcodec/avcodec.h
/usr/include/libavcodec/opt.h
/usr/lib/libavcodec.so
/usr/lib/libavcodec.so.51
/usr/lib/libavcodec.so.51.60.0
/usr/lib/pkgconfig/libavcodec.pc
[david at Mandrake ~]$



Then : 

Code:
[david at Mandrake ~]$ urpmf libavcodec
libffmpeg51:/usr/lib/libavcodec.so.51
libffmpeg51:/usr/lib/libavcodec.so.51.60.0
libffmpeg-devel:/usr/include/libavcodec
libffmpeg-devel:/usr/include/libavcodec/avcodec.h
libffmpeg-devel:/usr/include/libavcodec/opt.h
libffmpeg-devel:/usr/lib/libavcodec.so
libffmpeg-devel:/usr/lib/pkgconfig/libavcodec.pc
libffmpeg-static-devel:/usr/lib/libavcodec.a
libffmpeg-static-devel:/usr/lib/libavcodec/libavcodec.a
(...)
[david at Mandrake ~]$


[david at Mandrake ~]$ rpm -qa | grep libffmpeg-devel
[b]libffmpeg-devel-0.4.9-3.pre1.14161.1.1plf2009.0[/b]
[david at Mandrake ~]$



So, i deleted the CmakeCache.txt file and rerun ./configure again, and a build error again.


Code:
Dans le fichier inclus à partir de /home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.hpp:10,
          à partir de /home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.cpp:2:
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegHeaders.hpp:10:21: erreur: avcodec.h : Aucun fichier ou dossier de ce type
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegHeaders.hpp:11:22: erreur: avformat.h : Aucun fichier ou dossier de ce type
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegHeaders.hpp:14:25: erreur: swscale.h : Aucun fichier ou dossier de ce type
In file included from /home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.cpp:2:
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.hpp:33: erreur: expected ',' or '...' before '*' token
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.hpp:33: attention : ISO C++ forbids declaration of 'AVFrame' with no type
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.cpp:130: erreur: expected ',' or '...' before '*' token
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.cpp:130: attention : ISO C++ forbids declaration of 'AVFrame' with no type
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.cpp: In member function 'double osgFFmpeg::FFmpegClocks::videoSynchClock(int)':
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.cpp:132: erreur: 'pts' was not declared in this scope
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.cpp:145: erreur: 'time_base' was not declared in this scope
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.cpp:146: erreur: 'frame' was not declared in this scope
/home/player/FlightGear-dev/build/OpenSceneGraph/src/osgPlugins/ffmpeg/FFmpegClocks.cpp:150: erreur: 'pts' was not declared in this scope
make[2]: *** [src/osgPlugins/ffmpeg/CMakeFiles/osgdb_ffmpeg.dir/FFmpegClocks.o] Erreur 1
make[1]: *** [src/osgPlugins/ffmpeg/CMakeFiles/osgdb_ffmpeg.dir/all] Erreur 2
make: *** [all] Erreur 2
[player at Mandrake ~]$



Thank you

------------------
Read this topic online here:
http://forum.openscenegraph.org/viewtopic.php?p=7930#7930








More information about the osg-users mailing list